EwasHundkasse

EwasHundkasse

Endast det bästa är gott nog!

Färskfoder, närproducerat, av högsta kvalitet. Vovven beställer, vi levererar direkt hem till dig!

Välkommen till hemsidan

Hopplöst fall?

Mars 2016Posted by Ewa Ivarsson Sun, March 06, 2016 15:17:56
Våren gäckar oss än, men ljuset är på väg.. det märks tydligt på våra morgonpromenader!smiley

Idag skall jag berätta om ett "hopplöst fall" .. en historia om vad tid, tålamod och kärlek till sin hund kan göra. Jag har ägarens, Ewass, tillstånd att skriva om "resan".

Jag blev kontaktad för ca 1 år sedan av Ewa, som hade en hund som led konstant av bölder, dålig mage, rasen Amerikansk Bulldog, 6 år gammal. De hade övertagit hunden från en familj som inte kunde ha honom kvar pga tidsbrist. Han var då 5 år gammal.

Han var känsligt för kyckling fick hon veta vid övertagandet, åt ett torrfoder av mindre känt märke.
För att göra en lång historia kort, trots otaliga foderbyten, kortisonbehandlingar och bad av hud, veterinärbesök, blev hunden inte bättre. Färskfoder hade testats, fungerade inte heller! Detta var dessutom Ewas första hund!

Jag tipsade henne, om att kontakta Standardt, innerst inne var även jag tveksam, hur skulle detta sluta, stackars hund och ägare, detta var ju inget värdigt liv för någon av dem.
Nåväl, i samråd och stöd av Standardt samt lite experimenterade jobbades denna "meny" fram, och Arvid, som hunden heter, är idag i stort sett besvärsfri, känslig ja men i övrigt frisk. Standardt sade till mig häromdagen att det finns inga "hopplösa fall", det krävs tid och tålamod, vilket matte och husse till Arvid verkligen uppvisat.

Här är ägarens egna ord om deras enastående insats!

"Vi har (med Standardts hjälp ) provat oss fram med både mängden och proportionerna.
Vi avvägde först om maten ska bestå av ris eller potatis men bestämde potatis och de hade ingenting emot det. Jag tänkte ju bryta allt gammalt och börja om på nytt.
I första skedet fick han 1200 g mat om dagen och då var det 400 g fisk och 600g potatis och 200 g morötter. Då vägde han 36 kg. var mager och sjuk sedan ett år.
Han var dock väldigt hungrig. Han fick det fördelat på 6 ggr.
Redan andra dagen med hemlagad mat blev bajset bra, men bölderna på huden försvann först efter två månader.
Successivt och långsamt har vi ökat till dagens portion som består av (tre dagars portion som vi fördelar i 12 burkar, och sista målet är störst):
1960 g potatis, 600 g morötter, 600g nöttfärs 12%, 1500 g torsk och 60 g ister. (tre dagars portion)
Till det: 8 tsk Laga mat, 2 tsk Immun, 1t sked nypon, och 2 tsk blodmjöl. - varje dag

När vi lagar hans mat så har vi några regler:
Först kokar vi morötter (ca 10 min) för de behöver mera tid och lägger i potatis som är skalade och fördelade - det kokas sen tillsammans i 40 -45 min beroende på potatissorten. Vi köper ekologiska hos en bonde som väljer stora och vi får bra pris - 7kr kilo. I två andra kastruller kokar vi var för sig fisk och köttfärs som jag köper och portionerar i 600 g påsar och fisken på Willys 4 x 400g (mycket vatten där så efter upptining är det 1500g) . Fisken kokas c:a 5 min när den är upptinad, Köttfärsen likaså, så den tappar röda färgen.
Sen mosar vi potatis och morötter tillsammans, lägger till resten, reder med vatten från både köttfärsen och fisken, häller ut överflödet men lämnar lite till slickande, och portionerar i småburkar. Det räcker till tre dagar.
Så vi lagar hans mat var tredje dag. Fick rutin i det, men det är mycket mat åt gången. Ibland blir det lite mera (man råkar få lite mera vatten från fisken, och då slickar han alla kastruller rena) Han älskar "lagamatdagen" då slickande av kastruller ingår i nöjet. "

Detta passar Arvid, inte alla hundar, men med detta inlägg vill jag försöka visa att det går att hjälpa ett sådant svårt fall, om man ger sig den på det. I detta fall hjälpte ju tyvärr inte heller alla veterinärbesök utan en kontakt med en kostrådgivare som har lång erfarenhet av detta med "mag/hud hundar" och en husse/matte som gjorde allt för sin hund!smiley

Heja Arvid!  • Comments(0)//blogg.ewashundkasse.se/#post26